Vandrarhem Öland

Klicka här för Våra Vandrarhem på Öland

 
Vandrarhem Öland Badstrand Köpingsvik

Öland

Alla älskar Öland, men solen och vindarnas ö är speciellt populärt bland barnfamiljerna som 2008 utsåg (genom Barnens turistguide) Öland till årets bästa region att semestra i med motiveringen: fantastisk befolkning, barnvänligt, solsäkert och stränder man kan jämföra med utländska.
Ja, här finns många möjligheter till sol, bad, golf, äventyr och aktiviteter för alla oavsett ålder.

Alla Vandrarhem på Öland är värda att besöka under alla årstider inte minst på hösten för här håller sig sommarvärmen kvar lite längre.

Sista helgen i september anordnas årligen Skördefest och Konstnatt som lockar besökare från hela landet. Hela ön är engagerad i festligheterna och konstnärerna ställer ut sina alster. Det händer spännande saker på Öland även på vintern som t.ex. filminspelningen av Johan Theorins bok, Skumtimmen, som  påbörjades vintern 2009-2010.

Borgholm

Vandrarhem Öland Böda strandBorgholm är Ölands stora turistmagnet och befolkningen ökar kraftigt under sommaren då man shoppar, festar och har kul.
 
Vandrarhem i Borgholmstrakten är:
Rosenfors Vandrarhem
Hagaborgs Vandrarhem
Ebbas Café och Vandrarhem
Gamla Bryggeriet

Största turistattraktionen på Öland är Borgholms slott, som är ruinerna från Karl X barockpalats från mitten på 1600-talet. Slottet har en spännande historia och håller öppet för turister maj-september och ligger på promenadavstånd från Borgholm.
Här uppträder många kända artister under sommaren.

Sollidens Slott som är våra monarks sommarresidens är ett mycket vackert slott i Italiensk stil. Byggnaden och trädgårdarna är mycket sevärda. Guidade turer för grupper finns för de riktigt intresserade. Här finns också en kaffestuga strategiskt placerad en bit från slottet.

Var man än befinner sig på ön har man aldrig långt till närmaste badstrand men de finaste stränderna ligger på norra Öland och bra boende här är det ombonade och barnvänliga Vandrarhemmet Lantgården som blev utvald till ”Årets Nykomling 2008” av STF och ligger strax söder om Löttorp.

Södra Öland

Vandrarhem Öland Långe JanSödra Öland domineras av Stora Alvaret som har en speciell flora med unika arter. Stora Alvaret har utsett till Världsarv av Unesco. Öland fungerade ända fram till början av 1800-talet som kunglig jaktmark. Ottenby kungsgård på södra Öland är det område som längst i världen oavbrutet fungerat som kungligt jaktområde.

Här finns rikt fågelliv och många fågelskådare besöker ön på vår och höst och här hittar ni 
STF Vandrarhem Ottenby Öland.

Ett annat riktigt mysigt vandrarhem på södra Öland är  Södra brukets Vandrarhem   i Degerhamn som ligger i en unik bruksmiljö från sekelskiftet och är Kulturmärkt.

Vandrarhem Öland Eketorp fornborg Öland är också känt för sina många fornborgar, fornlämningar och runstenar.
Eketorps fornborg är ett av Ölands mest besökta utflyktsmål för hela familjen. Flera vandringsleder finns det på ön, en av dem är Mörbylångaleden som startar vid brofästet och tar dig sedan ända ned till Ottenby, en sträcka på 80 km.
För den som vill cykla finns här Ölandsleden som går över hela ön och är sammanlagt 450 km lång.

När du besöker Öland glöm inte smaka öns gråa guld, äkta Öländska kroppkakor, som kan köpas hos Ninnis kroppkaksbod i Källa som ligger 5 km söder om Löttorp.

Norra Öland

Åker du norrut har du de riktigt bra badstränderna att tillgå, främst Bödabukten i nordöstra delen är känd för sina fina badstränder här finns också täta tallskogar med cykel och vandringsstigar..

Ekopark Böda är ett säreget naturområde med varierande skog och våtmarker. De stormvridna tallarna på de karga sandmarkerna ser trolska ut.

Sandstrand BödaEtt udda inslag som man inte trodde fanns på Öland är Böda skogsjärnväg, en museijärnväg mellan orterna Fagerrör och Trollskogen norr om Böda. Sträckan är 4,2 km lång och trafikeras med antingen ånglok eller motorlok.

Åker du en liten bit norrut till Ölands nordöstligaste udde, hittar du den omtalade Trollskogen, ett naturreservat med mycket gamla tallar mellan 100-200 år. De reser sig i spöklika skepnader och man väntar bara på att troll och annat otyg ska dyka upp. Det finns ett naturum där som man kan kan få information om trollskogen och även andra sevärdheter i närheten.

Kör du en liten bit söderut på den nordvästra sidan hittar du Neptuni åkrar, ett klapperstensfält som formades av inlandsisen och som är 200 m brett och slingrar sig längs havet. På sommaren kan detta sterila fält explodera i blått när Blåelden blommar.

Vandrarhem Öland Norra uddenSöder on Neptuni åkrar hittar du det livliga samhället Byxelkrok, med en mysig hamn som har ett myllrande folkliv sommartid. Här finns det mesta en turist behöver. Väl värt ett besök.

En bit längre ner ligger Horns Udde, du tar kustvägen istället för vägen som går en bit inåt land. Här är ett stycke härlig natur med branta kalkstensklippor och fina vyer utöver Kalmarsund. Du kan se den sägenomspunna ön Blå Jungfrun som sticker upp ur havet som en sockertopp. Ön är 86 m hög och det sägs att alla häxor åker hit till denna mystiska ö vid påsktid. Ön kallas också för Blåkulla och består av släta granitklippor. Det går båtturer ut till ön från Oskarshamn på sommaren.

Något söder om Horns udde finns ett litet mysigt fiskeställe som heter Alvedsjö bodar med fiskebodar från början av 1900-talet. Då var här full rulle. Nu är detta en rofylld idyll väl värt att besöka.

Ytterligare en bit söderut finns Sandviks kvarn, definitivt Nordens största och kanske en av världens giganter. Stanna här och ät på restaurangen i kvarnen, och efteråt kan ni gå ned och bada vid den fina stranden intill.

Det finns många fina vandrarhem på Öland och det är bara att välja något som passar just dig.

avslappad katt på ölands norra udde

Öland

BackToTop