STF Smygehuk Skåne

smygehuk-hus

Du bor i ett ombyggt fyrvaktarboställe med en fyr som är 18 meter hög på tomten. Fyren är fortfarande aktiv men är mest till för fritidsbåtar och fiskare. Här kan man bo i den gamla fyvaktarbostaden eller i Mistlurshuset

Bostället byggdes ursprungligen för två fyrvaktarfamiljer i slutet på 1800 talet och har kvar en gammaldags historisk känsla. Här känner man verkligen havets närhet och kan tänka sig hur det var när höststormarna ven runt knuten förr i tiden.

Bildgalleri

Boende

smygehuk fönsterSmygehuk vandrarhem består av totalt 11 rum och 28-36 bäddplatser. I huvudbyggnaden finns 9 rum, varav 3 är dubbelrum med resårsängar. Övriga rum har 2 våningssängar.Vandrarhemmet är delvis handikappanpassat med ramp.

Köket är välutrustat och har 2 spisavdelningar med plats för 14 pers. Dusch och toalett finns i hallen utanför rummen. Bostället har en stor trädgård i vindskyddat läge med plats för både lek och avkoppling.

Här bor du på Söderslätt i öppna landskap med ro för både kropp och själ. Längre söderut i Sverige kan du inte komma. Fina badstränder finns intill längs hela kusten. Det är bara att välja. Dock är stranden vid vandrarhemmet täckt av sten, men går du västerut 1 km mot Trelleborg kommer sandstranden som på beställning. Detta är en perfekt utgångspunkt för utflykter i Skåne, Danmark eller Tyskland/Polen

smygehuk hamnKör du västerut finns Trelleborg med färjor till Tyskland och Polen eller så väljer du Malmö med shopping konserter, idrottsevenemang, teater. film.

Vill du ut på riktigt äventyr finns Köpenhamn inom
50 minuters bilfärd. Att köra på Öresundsbron är i sig själv en upplevelse. Du får halva broavgiften om du bor på vandrarhemmet i minst 2 nätter.

Kör du österut så har du hela kustlinjen till Österlen. Denna kustväg är nog en av de mest vackra o pittoreska i Sverige. Små fiskebyar ligger som ett pärlband från Trelleborg till Åhus.

Du har två mysiga fiskelägen strax intill vandrarhemmet. Det är dels Smygehuks hamn alldeles intill och mot Trelleborg har du Gislövs hamn c:a 8 km bort. Den ena en turistmagnet av stora mått och den andra en rofylld idyll med det genuina kvar.

smygehuk fyrFiske efter bl.a Lax är utmärkt längs hela kusten. Inte minst vid Smygehuk.

Köpmansmagasinet i Smygehuk har olika evenemang under sommaren. T.ex. folkmusik, jazzfestivaler, matdagar mm. Traditionellt midsommarfirande med dans kring stången och folkmusikgrupper som uppträder sätter färg på tillställningen.

Cykla o promenera

Att promenera eller cykla mellan Trelleborg och Smygehuk är en balsam för själen. Grusvägen och stigarna går längst fin sandstrand som inte är överbefolkad ens på högsommaren och pittoreska hus kantar vägen dock är stranden närmast vandrarhemmet stenig och inte lämplig som badstrand (men perfekt för att fiska havsöring om du går ut en bit). Vill du bada går du en km mot Böste så blir stranden gradvis bättre .

Samhället Böste som ligger strax intill Smygehuk är en pärla när man kommer längst havssidan. Gislövs hamn med omgivning är en riktigt mysig miljö. Men hela sträckan är underbar.

Så egentligen behöver man ingen bil för att få en rofylld semesterupplevelse här några dagar. Söker man avkoppling och semesterkänsla är detta ett perfekt alternativ.

Vill du ha en riktig cykeltur, kan du köra på asfalterad cykelbana mer eller mindre från Trelleborg till Ystad (5 mil). Du passerar idyller som Beddinge, Abbekås Mossbystrand o Svarte. Cykla gärna in i dessa ställen och upptäck dem lite mer ingående, det är de värda.

Övrigt

Boste trelleborg en idyllFrukostbuffé 70kr serveras endast under sommartid. Lakan+liten handduk 80kr. Turistbyrå finns i Köpmans magasinet i närheten (300 m) där det också anordnas konstutställningar och liknande arrangemang.

Priser

Prislista Smygehuk Vandrarhem

Öppettider

Hela Året

Kontakt

Smygehuks Fyr
Pl 314    23178 Smygehamn
Tel. +46 (0)410-245 83
E-mail: info(at)smygehukhostel.com
Web: Smygehuk Vandrarhem.

GSV

No comments yet.

SKRIV DITT MEDDELANDE

Reset all fields